Ansvarsfullt spelande hos spelsidor

Att spela om pengar kan vara både spännande och underhållande men det innebär också en risk. När man diskuterar ansvarsfullt spelande handlar det i grunden om att se till att spelandet förblir en rolig fritidsaktivitet i stället för att utvecklas till ett allvarligt problem.

Det är lätt att förlora greppet när insatserna ökar och förlusterna växer. Detta gäller särskilt om man spelar för att dämpa stress eller andra negativa känslor. Därför är det viktigt att förstå hur man identifierar varningssignaler, var man kan söka hjälp och vilka verktyg som finns för att hålla sig på rätt spår. 

Ansvarsfullt spelande hos spelsidor

Tecken på att du är i riskzonen

Ett första steg mot ett ansvarsfullt spelande är att vara uppmärksam på dina egna reaktioner och beteenden. Ibland utvecklas problem gradvis. Därför kan det ta tid innan man inser att spelandet påverkar ekonomin, relationerna eller den mentala hälsan negativt. Här är några vanliga varningssignaler som tyder på att du kan befinna dig i riskzonen:

  • Spenderar mer än planerat: Om du gång på gång överskrider den ursprungliga budgeten och märker att du behöver föra över extra pengar för att fortsätta spela bör du stanna upp och utvärdera situationen.
  • Undviker att prata om spelandet: Att medvetet dölja hur ofta du spelar eller hur mycket pengar du förlorar kan vara ett tecken på skuldkänslor vilket ofta är förknippat med ett osunt spelmönster.
  • Jagar förluster: Många försöker vinna tillbaka pengar de redan har förlorat genom att öka insatserna. Detta beteende är riskfyllt och kan snabbt leda till ännu större ekonomiska problem.
  • Oro och nedstämdhet: Känner du ångest när du inte spelar eller blir du nedstämd när du inte har möjlighet att placera nya insatser? Då finns det en risk att spelandet har börjat fylla en ohälsosam funktion i ditt liv.
  • Lån och betalningsanmärkningar: Om du tar lån, säljer ägodelar eller drar på dig betalningsanmärkningar för att ha råd att spela vidare är det ett kraftigt varningstecken.

Tips för ansvarsfullt spelande

Det finns flera saker du kan göra för att hålla spelandet på en rimlig nivå och minska risken att hamna i ett destruktivt beteende. Följande råd kan tyckas enkla men de är ofta avgörande för att bibehålla en sund balans:

Sätt en tydlig budget

Innan du loggar in på ett spelkonto eller besöker ett landbaserat casino är det klokt att bestämma hur mycket pengar du har råd att förlora. Var realistisk och känn efter om du verkligen har utrymme i din ekonomi. Genom att förhålla dig till en fast summa undviker du impulsiva beslut och höga förlustbelopp.

Tidsgränser

Precis som du sätter en ekonomisk gräns kan du också sätta en bestämd tidsgräns. Spelsidor med svensk licens erbjuder funktioner där du kan ställa in hur länge du kan vara inloggad per dag eller vecka. Att logga ut när tiden gått ut minskar risken att du fastnar i ett destruktivt spelmönster.

Undvik att spela när du mår dåligt

Stress, ångest och nedstämdhet kan göra dig mer sårbar för impulsivt beteende. Om du märker att du spelar för att fly från andra problem kan det vara dags att ta en paus och fundera på om spelandet fyller ett ohälsosamt behov.

Spela aldrig för lånade pengar

Att använda kreditkort eller lån för att bekosta spelande är en stor varningssignal. Du riskerar att hamna i en ond cirkel där skulderna växer samtidigt som du försöker vinna tillbaka tidigare förluster.

Pauser och balans

Även om du inte känner att du är nära ett riskbeteende kan det vara nyttigt att ta regelbundna pauser. Genom att bryta spelandet med andra aktiviteter får du perspektiv och undviker att spelet blir en allt för dominerande del av din vardag.

Hjälporganisationer och resurser

Om du misstänker att spelandet har blivit ett problem, eller om du är orolig för någon i din närhet, finns det flera organisationer i Sverige som kan hjälpa till:

Stödlinjen

Stödlinjen erbjuder kostnadsfri och anonym rådgivning via telefon och chatt. Här arbetar utbildad personal som kan ge både praktiska tips och stödjande samtal. De kan också guida dig till vidare hjälp som till exempel genom terapeutisk behandling eller självhjälpsgrupper.

Spelberoendes Riksförbund

Denna ideella organisation hjälper individer med spelproblem och deras anhöriga. De erbjuder stödgrupper på olika orter i landet samt information om hur man tar sig ur ett spelberoende. Att träffa andra med liknande erfarenheter kan göra stor skillnad i processen mot ett sundare liv.

Kommunal rådgivning

Många kommuner och regioner har egna resurser för spelberoende som till exempel öppenvårdsmottagningar och specialiserade behandlingsprogram. Kontakta din kommun för att se vilka möjligheter som finns där du bor.

Anonyma Spelare

Precis som Anonyma Alkoholister (AA) finns det också grupper för personer som behöver stöd och gemenskap utan att röja sin identitet. Dessa möten erbjuder ett tryggt forum för att diskutera utmaningar, dela erfarenheter och inspirera varandra till att bryta ett destruktivt mönster.

Viktiga verktyg som spelsidor måste erbjuda

Genom den svenska spellagen är licensierade spelbolag skyldiga att ge sina kunder tillgång till flera funktioner som syftar till att förhindra och motverka problemspelande. Dessa verktyg är tänkta att ge dig större makt över hur mycket du spenderar och hur ofta du spelar.

Spelpaus

Spelpaus är Spelinspektionens nationella avstängningsregister. Genom att registrera dig på Spelpaus.se stänger du av dig själv från samtliga svensklicensierade spelsidor under en vald period. Det innebär att du inte kan logga in, sätta in pengar eller ta emot reklam. Den som känner behov av en paus, oavsett om det är för en månad eller ett år, kan på så sätt förhindra spontana spelbeslut.

Självtest

Alla svenska spelsidor erbjuder ett självtest där du svarar på frågor om dina spelvanor. Testet är anonymt och ger en snabb indikation på om du ligger i riskzonen för ett ohälsosamt beteende. Även om resultatet inte är en definitiv diagnos kan det vara en bra väckarklocka för den som vill få en ärlig bild av sin situation.

Spelgränser

En av de mest grundläggande åtgärderna är möjligheten att sätta olika typer av gränser. Du kan ställa in insättningsgränser per dag, vecka och månad. Likaså kan du sätta begränsningar för hur stora förluster du kan göra under en bestämd period. Dessa gränser går som regel inte att höja omedelbart, vilket förhindrar impulsiva ökningar av insatsnivåerna.

Reality Checks

En del bolag tillämpar så kallade “reality checks” eller påminnelser som dyker upp på skärmen med jämna mellanrum. Dessa meddelanden visar hur länge du har varit inloggad och hur mycket du har satsat. Syftet är att du ska stanna upp och reflektera över om du vill fortsätta eller om det är läge att logga ut.